Markägare faller på eget grepp

-Många markägare planterar gran i stället för tall trots att de vet att granen inte lämpar sig på marken. Det säger Inge Eriksson som är rådgivare på skogsvårdsstyrelsen i Ronneby.
Särskilt i kusttrakterna av Blekinge är marken olämplig för granplanteringar eftersom de kan drabbas av svåra torkskador under år med lite regn. Förr rekommenderade skogsvårdsstyrelsen att gran skulle sättas även på dessa marker. I dag får markägarna rådet att satsa på tall. Men många skogsägare väljer i alla fall att sätta gran eftersom rådjur och älgar orsakar svåra skador på tallplantorna. -Till en början brukar granplanteringarna se bra ut, säger Inge Eriksson. Men efter en 15 till 20 år dukar granarna under vid torrår. Effekterna av klimatförändringarna måste också vägas in. Blir klimatet varmare kan man vänta sig att granen inte klarar detta, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".