Blekinge

Hett med begagnat

Försäljningen av begagnade bilar ökar. Siffror från Motorbranschens Riksförbund visar att försäljningen i mars gått upp med drygt elva procent jämfört med månaden innan.

Nybilsmarknaden är i det närmaste död, men i dess ställe blomstrar marknaden för de begagnade bilarna.

Små och bensinsnåla bilar med tre, fyra år under huven är som mest attraktiva och tydligt är också att köpen görs hos någon bilhandlare, den privata marknaden är inte alls lika het.

Brist på begagnat
Jens Håkansson som är platschef på en av Karlskronas större bilhandlare säger att marknaden är så pass het att det för många handlare börjar bli svårt att få tag i använda bilar att sälja.

– Alla handlare känner att det är svårt att få tag i det man vill ha och eftersom alla har just det problemet är det ingen som vill sälja till någon kollega. 

Enligt Jens Håkansson är kunderna i många fall sådana som för något år sedan köpte helt nya bilar men som i krisens spår backat ett steg och nu istället köper bilar som är runt två, tre år gamla.

Viktig marknad
Med en snudd på död nybilsmarknad har den expanderande begagnatmarknaden blivit mycket viktig för handlarna.

– Den har blivit jätteviktig, men vi kan tyvärr inte sälja så mycket som vi skulle kunna eftersom bristen på begagnat är så pass stor, säger Jens Håkansson.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se