Blekinge

Unga lockas starta företag

Blekinges ungdomar får i sommar chansen att starta egna företag, istället för att jaga sommarjobb.

Organisationen Ung Företagsamhet har fått 300.000 kronor i bidrag av Region Blekinge för att sätta igång projektet.

John Edvinsson på UF Blekinge hoppas att konceptet ska bli framgångsrikt och säger att det nu öppnas en möjlighet för ungdomar att prova på en ny tillvaro i arbetslivet.

– Detta är ett alternativ till traditionella sommarjobb, där unga genom kommunens försorg kan prova på att vara anställda. Genom det här porjektet får ungdomar möjlighet att prova på hur det är att vara näringsidkare, säger han.

Går på export
Konceptet, som är en svenk idé, drivs framgånsgrikt i flera av landets kommuner och det har också gått på export till utlandet.

Men för Blekinges del är projektet bara i sin linda och det första steget är att sätta igång en pilotverksamhet nu till sommaren.

Tolv ungdomar
Totalt ska tolv ungdomar mellan 15-20 år få chansen att starta upp ett företag under tre sommarveckor.

Om någon av affärsidéerna blommar ut under sommaren, då står det den unge entreprenören fritt att registrera in företaget på riktigt.

Kommuner måste bidra
Förhoppningen är att projektet ska utvecklas så att fler ungdomar får chansen att starta upp företag under sommarmånaderna.

Men för att detta ska lyckas, måste kommunerna vara beredda att bidra med pengar.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".