Blekinge

Snäckor ger tjockare ägg

Försurningen av markerna i delar av Sverige ställer till problem för småfåglarna. Försurningen gör att deras ägg får tunnare skal.

Men det är något som fågelmatare kan motverka, säger Bo Söderström, naturvårdsbiolog vid Sveriges Lantbruksuniversitet och visar hur han själv har gjort i sin trädgård.

– Jag har lagt ut äggskal, så här i påsktider, säger Bo Söderström, naturvårdsbiolog vid institutionen för ekologi och artdatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Snäckor i trädgården
Han visar hur han har gjort i sin egen trädgård. Fåglar behöver kalciumtillskott för att lägga ägg, och då äter de framförallt trädgårdssnäckor som finns överallt.

– Problemet är att i marker som är försurade minskar trädgårdssnäckan och finns inte i tillräckligt stort antal för fåglarna. Så de hittar inte tillräckligt med kalcium för att lägga tillräckligt kraftiga ägg. De blir så pass tunna att de trampar sönder äggen, säger Bo Söderström.

Tjockare ägg på 60-talet
Man har märkt att fågelägg har blivit tunnare. Förr i världen, på 1960-talet, kunde det bero på giftkatastrofer.

Men även i marker som är rejält försurade är det ett problem med äggskalsstorleken hos häckande fåglar, just i och med att trädgårdssnäckan har minskat så pass mycket.

– Och då kan man hjälpa dem genom att lägga ut äggskal till fåglarna, säger Bo Söderström.

Ulla de Verdier
ulla.deverdier@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".