Karlshamn

Journalist dödshotad

En journalistpraktikant på tidningen Sydöstran fick motta både dödshot och hot om våldtäkt när hon bevakade en manifestation mot strippklubben i Karlshamn.

Hoten ska ha uttalats av klubbens ägare Dragan Bratic.

Enligt journalistpraktikanten Stina Bertling uttalades de efter att hon frågat klubbägaren hur han skulle ställa sig till att hans egen fru skulle onanera framför klubbens besökare.

– Han frågade, hur kan du som journalist fråga en sådan fråga? Vad skulle du göra om jag dödade dig nu? Berättar Stina Bertling.

”Inga hot”
Dragan Bratic säger till Sveriges Radio Blekinge att han inte uttalat några hot mot journalisten.  

Stina Bertling har inte polisanmält händelsen efter som hon anser att hoten skedde då hon var i tjänst och att det därför är tidningens sak att lämna in en polisanmälan.

”Kan inte polisanmäla”
Ansvarige utgivare på Sydöstran Anders Hall säger att det finns omständigheter som gör att tidningen inte kan polisanmäla.

Vilka omständigheter det är dock oklart, men Hall menar att man ställer sig bakom en polisanmälan om deras reporter själv agerar.

SJF kritiskt
Summan av det hela är i alla fall att det inte finns någon anmälan, något journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hultén tycker är olyckligt.

– Vi rekommenderar alltid att man polisanmäler. Dels för att vi själva ska ta hoten på allvar, dels att de rättsliga myndigheterna ska ta hoten på allvar.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".