BLEKINGE

Jimmie Åkesson (SD): Skämtet var osmakligt

Partiledaren Jimmie Åkesson (SD) från Sölvesborg, vill inte spekulera i hur säkert han sitter efter hans nidvisa om mordet på Olof Palme.

I Sveriges Radios granskning av Sverigedemokraterna hörs Jimmie Åkesson, tillsammans med några unga sverigedemokrater, sjunga en nidvisa om mordet på Olof Palme.

– Jag tar det fulla ansvaret för den här Palmevisan. Jag borde ha markerat, men det gjorde jag inte, säger Jimmie Åkesson.

Partistyrelsen avgör
På frågan om han är säker på att sitta kvar som partiledare efter nästa partistyrelse svarar han så här:

– Det kan jag aldrig vara efter något partistyrelsemöte, men jag har inte fått några indikationer inför mötet som tyder på att jag inte ska sitta kvar, säger han.

Osmakligt och olämpligt
I efterhand säger han att det var både osmakligt och olämpligt att sjunga den och gör därmed en pudel och tar avstånd från sitt eget agerande.

I andra änden av Blekinge finns partikamraten Richard Jomshof. Även han sitter i partistyrelsens verkställande utskott, alltså den yttersta partitoppen.

För några dagar sen gick han ut och kallade Jimmie Åkessons agerande för omdömeslöst.

Spekulerar inte
Men huruvida Jimmie Åkessons position i partiet nu är bräcklig eller inte, vill partiledaren själv inte spekulera i.

I slutet av april träffas partistyrelsen och på dagordningen står en diskussion om granskningen som Sveriges Radios program Kaliber gjort.

Sverigedemokraterna har ägnat flera år åt att försöka tvätta bort rasiststämpeln.

Skämt om somalier
Vad säger då Jimmie Åkesson om skämtet om att en somalier med sesamfrön på huvudet kan kallas för Quarter pounder cheese, som hans partikamrater drog samma kväll som Palmevisan sjöngs?

– Jag hade inte dragit den här typen av skämt. Men man ska inte lägga någon politisk dimension på skämtet för det sas inte i ett politiskt sammanhang, säger Jimmie Åkesson.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se