Blekinge

Fler äter antidepressiva mediciner i Blekinge

Förra året åt närmare 12 000 personer i länet läkemedlen och det är en ökning med 600 personer på bara två år.

Barbara Sedvallson är chefsöverläkare på psykiatrin i Blekinge och hon tror att det finns flera anledningar till ökningen.

Även för ångest
– Människor är mera medvetna och söker mer vård. När de gör det får de ju behandling för sina depressioner. Dessutom är det så att man kan få antidepressiva mediciner utskrivna för andra sjukdomstillstånd också, som till exempel ångest.

Yrkesverksamma människor är den grupp som äter mest antidepressiva mediciner. Men det finns också många äldre som mår dåligt. I kategorin 75+ får allt fler antidepressiva tabletter utskrivna. Enligt Barbara Sedvallson har den gruppen tidigare varit underbehandlad.

Kvinnor söker mer hjälp
Statistiken visar också att kvinnor är överrepresenterade. Men det ser inte Barbara Sedvallson som någonting konstigt. Hon menar att kvinnor helt enkelt är bättre på att söka vård. Och att fler och fler får antidepressiva mediciner utskrivna tycker hon inte alls är oroande.

– Absolut inte. Man söker mera vård, är mer medveten och man får mera hjälp. Det tar sig utryck i den här ökningen. Detta är heller ingenting som är specifikt för Blekinge.

Johanna Spogardh
johanna.spogardh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".