blekinge

Lång väntan på akuten

Två och en halv timme, men ibland över åtta timmar. Så lång tid tar det för patienterna att få hjälp på akuten.

Sveriges Radios granskning av hur lång tid en patient på akuten tvingas vistas där visar på små skillnader mellan Kalmar, Kronoberg, Blekinge och Jönköpings län.

Den totala handläggnings-tiden, från det att patienterna kommer till akuten tills att de lämnar sjukhuset eller läggs in för behandling, ligger runt två, tre timmar i normalfallet.

I Blekinge är mediantiden två och en halv timma på akutmottagningar både i Karlshamn och i Karlskrona.

Ingrid är orolig för magen
De stora sjukhusen i Kalmar och Jönköping bjuder har något längre tider, tre timmar eller mer.

På akuten i Värnamo är mediantiden för en patient två timmar. Något lägre än i Västervik som ligger på två timmar och tretton minuter.

Ingrid Rosentoll från Ronneby kommun tycker att väntetiderna är långa. Hon har just kommit in till akuten i Karlskrona eftersom hon har ont i magen.

Hon misstänker att det är något med livmodern.

– Man får se hur länge man får sitta här. Det krampar i magen. Rätt som det är hugger det till så att man blir dubbelvikt, säger hon.

Cheferna är nöjda
För vissa sjuka tar ett besök på akuten åtta timmar. Statistik visar att en på 75 som kommer in på akuten i Växjö får vänta mer än åtta timmar.

Sådana långa tider beror på flaskhalsar som då och då drabbar samtliga akutmottagningar. Problemet skulle kunna undvikas om det blir fler röntgenapparater och provlabb, enligt flera chefer som Sveriges Radio pratar med.

– Det finns värstingtider. Dem måste vi få ned, säger Lisbeth Apelhult, vårdenhetschef på akuten i Värnamo.

Men snittiderna på två, tre timmar är åtta av tio chefer nöjda med. Endast i Kalmar och Jönköping säger sig cheferna kunna putsa sina tider betydligt.

Johan Nordström
johan.nordstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.