Kvinnan stoppades i en kontroll. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
karlshamn

Bilskoleelev körde full

Uppdaterad 10:40
En 18-årig bilskoleelev fastnade i en poliskontroll på skärtorsdagen när hon körde berusad i centrala Karlshamn.

– Hon var på fest kvällen innan, säger läraren.

Bilskoleeleven höll på att träna på vänster- och högersvängar i centrala Karlshamn när bilskoleläraren, med 35 års erfarenhet i bagaget, uppmärksammade en poliskontroll på Rådhusgatan.

Kör in i den så får du se hur det är att bli stoppad av polisen, sade bilskoleläraren.

Blåste positivt
När eleven blåste positivt i alkoholtestet blev polismannen troligtvis förvånad, enligt bilskoleläraren frågade han om kvinnan använt munsköljmedel.

Nej, uppgav eleven. Har du druckit? Nej, svarade eleven igen.

Bilskoleläraren berättar att eleven uppgav att hon varit på fest dagen innan. Men hon hade slutat dricka tidigt och kände sig fräsch dagen efter, ska hon ha sagt till bilskoleläraren.

Hade 0,5 promille i blodet
Hon omhändertogs av polis och ytterligare ett alkotest visade att hon hade 0,5 promille alkohol i blodet. Hon misstänks för rattonykterhet och får omedelbart sitt körkortstillstånd indraget.

Hennes lärare fick köra tillbaka bilen men misstänks nu för medhjälp till rattonykterhet eftersom han formellt är ansvarig förare.

Bilskoleläraren hävdar att han inte misstänkte något. 

Ska installera alkolås
Polisens yttre befäl i Blekinge, Johan Berntsson, säger att det är första gången han stött på en bilskoleelev som kört berusad.

Bilskoleläraren, som tycker hela incidenten är hemsk och avsäger sig allt ansvar för rattfyllan, tänker nu installera alkolås i sin övningsbil.

Johan Nordström
johan.nordstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".