blekinge

Äldre ett ok för akuten

Väntetiderna på akuten kan kortas. I dag utför läkarna dubbelarbete på akutmottagningarna som därför går på högvarv. Om läkarna slapp dubbelarbeta skulle tiderna förbättras.

– Ett visst antal patienter skulle få ett snabbare omhändertagande. Den totala tiden skulle kunna kortas med en kvart, tjugo minuter, säger Håkan Eliasson, utvecklingskoordinator på akutkliniken i Karlskrona.

Att få hjälp på akuten i Karlskrona och Karlshamn tar i snitt två och en halv timme, enligt siffror Sveriges Radio Blekinge presenterade på långfredagen.

Men tiden skulle kunna kortas om läkarna inte vore upptagna med onödiga uppgifter. 

Många äldre multisjuka bedöms två gånger av läkare. Först av läkare i primärvården, men också av läkare på akuten när de tas in för sjukhusvård.

Onödigt arbete
Håkan Eliasson på akuten i Karlskrona anser att akutkliniken och primärvården skulle öka sitt samarbete runt äldre som är svaga och behöver läggas in en tid på sjukhus.

Många behöver inte komma omvägen via akuten utan kan läggas in direkt på sjukhuset.

– Det är ju redan bestämt att patienten behöver läggas in. Det man kan korta är naturligtvis om ansvarig läkare i primärvården direkt kunde lägga in patienterna på avdelningarna på sjukhuset.

Chefer är nöjda
Att det sker mycket dubbelarbete med äldre är Håkan Eliasson inte ensam om att påpeka. Även i Kalmar län ser man det som ett stort problem för akutmottagningar med äldre, enligt en akutchef som Sveriges Radio pratat med.

I undersökningen av väntetiderna på akutmottagningarna vill flera chefer ha bättre tillgång till röntgen och laboratorium.

Samma åtgärd i Blekinge skulle bara ge marginella förbättringar, enligt Eliasson.

Johan Nordström
johan.nordstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.