blekinge

Ronneby skänker minst

Det är stora skillnader mellan hur länets kommuner bidrar till verksamheten hos BRIS, Barnens rätt i samhället. Medan Sölvesborgs kommun ger 4 kronor per barn och år, ger Ronneby bara 85 öre.

– Man kanske inte inser värdet av den verksamhet vi har, som gör att alla barn och vuxna i alla kommuner kan ringa till oss kostnadsfritt, säger Peter Hansson som är chef för BRIS region Syd.  

Varje år hör 22 000 barn och även vuxna i landet som har problem, av sig till BRIS genom deras hjälptelefon, hjälpchat eller hjälpmejl. 

Kommuner ger bidrag
Det här är gratis och för att hålla igång verksamheten ansöker BRIS årligen om bidrag från alla Sveriges kommuner. Det de vill ha är fyra kronor per barn som bor i kommunen.

Men det är alltså stor skillnad i hur kommunerna svarar. Medan vissa ger runt 4 kronor, ger en del ingenting.

Enligt Peter Hansson kan det bero på att BRIS inte har någon lokal verksamhet, och att det därför inte känns så angeläget för kommunerna att bidra.

– När det gäller det, kanske vi måste bli bättre på att synas ute i kommunerna, säger han.  

Kan inte ge mer
I Blekinge är det Sölvesborgs kommun som ger mest, de gav förra året 14 200 kronor till BRIS, vilket motsvarar just 4 kronor per barn.

Karlskrona, Olofström och Karlshamn ger någonstans mellan 1,50 och 2,50 kronor per barn och år. 

Minst pengar ger Ronneby, 85 öre per barn. Anledningen till den blygsamma summan är det ekonomiska länet. 

– Vi hade gärna velat ge mer, men tyvärr är situationen sådan att vi inte kan det, säger Ingrid Karlsson (S) ordförande i socialnämnden i Ronneby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".