Symbolisk förlust för NSF

Att nazistledaren Björn Björqvist väljer att hoppa av sina uppdrag i rasistiska och odemokratiska NSF kommer att påverka. Det säger Anders Högström, föreläsare och tidiagare medlem.
Nazistledaren Björn Björkqvist har meddelat att han inte är en del av NSF längre. Avhoppet ska enligt honom själv bero på personliga saker. Han säger att hans barn och familj utsatts för trakasserier på grund av hans verksamhet. Björkqvist vill dock inte uppge om han fortfarande står fast vid de rasistiska värderingar som organisationen står för. Enligt Anders Högström, som har god insyn i den odemokratiska organisationen NSF, innebär nazistledarens avhopp en stor skada för verksamheten. -Nu är det bara Ärleskog kvar i princip och det går inte omärkt förbi, säger han. Men han kan inte spekulera i om det kommer att leda till fler avhopp. Anders Högström berättar också att medlemmarna har en hård syn på personer som väljer att lämna naziströrelsen. Enligt honom spelar det ingen roll om Björkqvist sympatiserar med de eller inte. -Antingen är man med eller så är man inte. Det här kommer oavsett vilken ställning Björkqvist tar ses som ett svek, säger han. En som inte är förvånad över avhoppet är kommunalrådet Mats Johansson (s). Enligt honom kan det här vara första tecknet på att organisationen krackelerar och han hoppas att odemokratiska och rasistiska NSF nu kommer att splittras. -Risken är att andra odemokratiska organisationer fyller deras tomrum, men jag välkomnar Björkqvists avhopp, säger Mats Johansson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".