Nytt sömnmedel oroar

Blekningar äter allt mer narkotikaklassade läkemedel. Främst är det användningen av en ny typ av sömnmedel som ökat drastiskt de senaste två åren.
Enligt statistik från landstingets läkemedelskommitté har användandet av narkotikaklassade läkemedel ökat. Den nya typen av sömnmedel, som till exmepel Imovan, har enligt statistiken ersatt de gamla och ökända medlen som Rohypnol och Mogaden. De nya sömnmedeln har markandsförts av läkemdelsindustrin som betydligt mindre beroendeframkallande än sina föregångare, men landstingets läkemedelskommité kommer nu uppmana vårdpersonal att bli mer kritiska till användadet av den här typen av sömnmedel. Något som Kennet Lenhoff hoppas ska visa sig i statistiken om ett par år. -Vi är övertygade om att de är farligare än man påstår och att många redan har fastnat i ett missbruk, säger han. Men all ökning av narkotiska läkemedel är inte enbart negativ. Enligt Kennert Lenhoff visar också de ökande utskrivningarna av morfinpreparat att svårt sjuka idag erbjuds bättre smärtlindring i livets slutskede.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".