BLEKINGE

Fler jobb efterlyses

När regeringen idag presenterade sin vårproposition innehöll den 10 miljarder extra till arbetsmarknaden, varav 2,5 miljarder ska gå till utbildningsplatser i jobb- och utvecklingsgarantin.

Arbetslösa Veronica Axelsson i Ronneby tycker att det behövs fler åtgärder för att skapa nya jobb.

- Min sambo är företagare, och jag vet att det är svårt för honom att anställa någon, säger Veronica Axelsson.

Kritik från vänster
Socialdemokratiska riksdagsledamoten Kerstin Haglö tycker inte att tio miljarder extra till arbetsmarknaden är tillräckligt.

– Det är som en droppe i havet, säger hon, de här pengarna går ju till att täcka upp för de försämringar regeringen genomfört i till exempel a-kassan.

Spara pengar
Moderaternas Jeppe Johnson håller med om att det skulle behövas fler utbildningsplatser, men tycker ändå att det gäller att föra en ansvarsfull ekonomisk politik.
– Det går inte att ösa ut pengar i dessa tider, säger han.

Svårt att hitta praktik
I regeringens vårbudget satsas 2,4 miljarder kronor på att få ut arbetslösa i praktik på olika arbetsplatser. Men redan flaggas det för att det kan bli svårt att hitta de platser som regeringen hoppas på.

Christer Kihlström som är chef på arbetsförmedlingen i Karlskrona och Ronneby tror det kan bli en svår uppgift och att man få se upp så att inte praktikplatser tränger undan riktiga jobb.

Lyssna på mer på: 

Carina Melin
carina.melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".