Blekinge

Renoveringar skrämmer

Blekinge kommunala bostadsbolag behöver miljontals kronor för att renovera länets bostadsområden som byggdes i de så kallade miljonprogrammen.

Trots att pengar saknas satsar Ronnebyhus nu stora pengar på att renovera lägenheterna i området Espedalen.

Ingvar Harrsjö som är ordförande i Hyresgästföreningen i Ronneby är rädd för hyreshöjningar och han tycker att staten borde gå in och stötta bostadsbolaget.

– Man borde inför rotavdrag även för hyreslägenheter, det kan inte vara rimligt att hyresgästerna får betala för renoveringar som måste göras på de gamla lägenheterna, säger han.

Flera har problem
I Espedalen ser lägenheterna i stort sett ut som de gjorde då dem byggdes för ungefär 45 år sedan. Nu är det är främst kök och badrum som är i behov av renovering, något som kostar mycket pengar.

Men det är inte bara Ronnebyhus som har problem med att få pengarna att räcka till de behov som finns. Olofströmshus och Karlskronahem är undantagen och båda bolagen uppger att de inte har något eftersatt underhåll.

Eftersatt underhåll har däremot de kommunala bostadsbolagen i Sövlesborg, Karlshamn och Ronneby. Tillsammans skulle de tre bolagen behöva omkring 35 miljoner kronor för att komma ikapp med underhållet.

Högre hyror
Men eftersom staten inte går in med några pengar blir det enligt Ronnebyhus vd Sven-Olof Klasson hyresgästerna som får betala.

– Ja, hyrorna blir dyrare och det gör att de som bor på Espedalen kan bli skrämda och därför säger att de är nöjda med standarden, men vi måste bygga för dem som ska bo här om 30 år, säger Sven-Olof Klasson.

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".