Mobiltelefon. Foto: Johannes Schrewelius/SR Blekinge
Blekinge

Nya it-företag startas

UIQ och flera andra it- och telecomföretag i Blekinge har tvingats lägga ner eller säga upp personal.
Många före detta anställda tar nu chansen att starta eget.

Mats Hellman som tidigare arbetade på just UIQ är en av dem. Han är nu vd för nystartade företaget Adduce.

– Det gäller att se de möjligheter och nyttja de erfarenheter man har, säger han. det finns hjälp att få i regionen och det gällerbara att ta reda på de möjligheter som finns och sen köra på.

Ville testa
Det som gjorde att han själv tog chansen var dels att UIQ lade ner.

– Sen har jag varit i branschen så pass länge att det här var något jag ville pröva innan jag går i pension.

Åtta nya företag
När Mats Hellman startade sitt företag fick han stöd av projektet ICT Blekinge, som bland annat TelecomCity och Karlskrona kommun står bakom.

Det har varit igång i ett år och åtta nya företag har startats. Nu söker man sju miljoner kronor i bidrag från EU:s strukturfond för att kunna dra igång andra delen av projektet.

Hoppas på fler
Pengarna ska användas till att stötta nya företag som sysslar med it och telecom i länet och man hoppas att 20 företag till ska kunna startas.

– När det är goda tider då startar inte så många företag men nu i år räknar vi med att det startar upp flera företag i Blekinge än vad det har gjort de senatse tre åren inom it och telecom, säger projektledaren Richard Lidén.

Risk att folk flyttar
Projektet är också ett försök att få kompetenta personer att stanna i Blekinge. Mats Hellman tror annars att det finns en risk att de flyttar till storstäderna eller utomlands.

– Då är sådana här projekt ett alternativ för att behålla kompetensen här i regionen, säger han.

Johanna Spogardh
johanna.spogardh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".