karlskrona

Fack rasar mot Kockums

92 kollektivanställda på Kockums i Karlskrona blir av med jobbet, men fack och företagsledning har olika uppfattningar om vilka det är som ska drabbas av uppsägningarna. 

Fackordförande ifrågasätter att företaget vill frångå turordningsreglerna i 25 fall och därför avslutades de centrala förhandlingarna i oenighet.  

Facket ifrågasätter
Seko-klubbens ordförande på varvet, Erik Karlsson, säger att fack och företagsledning är oense om beslutet att turordningsreglerna frångås i 25 fall och Erik Karlsson ifrågasätter nu om lagen om anställningsskydd räcker för de anställda. 

183 blir av med jobbet
Resultatet av förhandlingarna är att 92 kollektivanställda tvingas lämna sina jobb på Kockums i Karlskrona.  


52 tjänstemän har redan sagts upp och detta innebär att företaget, som också sagt upp personal i Malmö och på Muskö, minskar sin personalstyrka med totalt 183 personer i hela Sverige.  

Information till de asntällda
Erik Karlsson är missnöjd med att 25 av de uppsagda i Karlskrona tvingas lämna företaget, trots att de varit anställda så länge att om man skulle följa turordningsreglerna borde de få behålla sina jobb. 


Redan under förmiddagen delade Erik Karlsson ut information till alla kollektivanställda på Kockums i Karlskrona.  


De anställda som sagts upp kommer att få besked inom två veckor. 

Lovar stöd
Erik Karlsson lovar full uppbackning från fackets sida, om någon väljer att driva ärendet vidare för att pröva om företaget gjort fel när de frångår turordningsreglerna. 


– Självklart ska vi ställa upp och hjälpa dem, det är vår skyldighet, säger Erik Karlsson.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".