Fler besegrar cancern

Allt fler får diagnosen cancer, men allt fler klarar sig också och blir friska igen.

Arne Jakobsson är aktiv i stödföreningen Pro Viktor och har själv haft prostatacancer men blivit frisk igen. Han berättar hur det var att få diagnosen.

Inte så farligt
– Det var som ett slag under bältet. Jag blev väldigt förtvivlad först för cancer har ju en sådan dålig klang. Man fick lugna ner sig lite och sen fick jag tröst av läkaren och förstod att dte var inte så farligt som jag trodde om man tog bort cancern. Jag bestämde mig för att operera.

50 000 varje år
Ny statistik från socialstyrelsen visar att 380 000 svenskar har någon form av cancer. Varje år konstateras 50 000 nya fall.

Prostatacancer står tillsammans med bröstcancer för en tredjedel av alla cancerdiagnoser.

Arne Jakobsson får genom stödföreningen Pro Viktor samtal från män som drabbats av cancer. De pratar om sådant som inte läkaren tar upp och om oron kring sjukdomen.

Rädsla för impotens
– Man blir ju rädd att det finns rester även utanför men framför allt är det det här med impotensen man blir rädd att man ska drabbas av. Men det är långt ifrån alla som gör det. Jag har inte drabbats så mycket av den biverkningen utan klarat mig, säger Arne Jakobsson.

Johanna Spogardh
johanna.spogardh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".