Karlskrona

Fånge jagas i Sydsverige

Uppdaterad 16:45
Den person som rymde från fängelset i Karlskrona inatt tog sig ut med hjälp av något föremål och kan dessutom ha använt lakan eller ihopknutna kläder.

Han är fortfarande på fri fot.

Jakten på den 21-åring som i natt rymde från Karlskronaanstalten pågår för fullt i hela södra Sverige.

Mannen är dömd för bland annat grov misshandel, medhjälp till grovt rån och grovt vapenbrott.

– Det är högprioriterat och han ska inte vara på fri fot. Han har blivit inlåst av en anledning och vi ska se till att det uppehålls, säger Calle Persson på polisen länskommunikationscentral i Malmö.

Polisen tror att mannen befinner sig någonstans i södra Sverige och har letat på adresser han har koppling till. Mannen är från Kristianstad och man har letat både i Blekinge och i grannlänen. 

”Kan ha använt lakan”
Enligt säkerhetschefen på Kriminalvården har fången tagit sig ut genom ett fönster.

– Han har använt något föremål som han skapat, byggt eller tagit in. Han tar sig ner för fasaden från högsta våningen och tar sig sedan ut genom diverse andra hinder upp på verkstadstak och över muren, säger Christer Isaksson, säkerhetschef på Kriminalvården.

– Fången kan ha använt lakan, filtar eller ihopknutna kläder. Så har det gått till och så har det alltid gått till, fortsätter han. 

Skulle friges på måndag
Trots att mannen bland annat är dömd för att ha pistolhotat en man som inte ville hjälpa honom att öppna ett stulet vapenskåp anser polisen att han är ofarlig för allmänheten.

Fången skulle ha frigivits på måndag. Mannen var huvudmisstänkt i en ny rättegång och det skulle kunna vara en förklaring till att han valde att rymma under natten.

”Grips ofta mycket snabbt”
Christer Isaksson, säkerhetschef på Kriminalvårdens huvudkontor i Norrköping tror att 21-åringen beger sig till sina hemtrakter i Kristianstad.

– Fångar som rymmer från den här typen av anstalter är inga säkerhetsfångar utan lokala kriminella. De söker upp sina anhöriga och försöker hålla sig undan så länge de kan. I de allra flesta fall grips de mycket snabbt, säger Christer Isaksson.

Utredning kommer att göras
Enligt Stefan Nilsson som är tillförordnad anstaltschef i Karlskrona har fången knappast fått hjälp utifrån.

En internutredning kring händelsen kommer att genomföras.

Lyssna på mer på:

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Johan Nordström
johan.nordström@sr.se