Obefogad kritik enligt läkemedelsbolag

Nu slår läkemedelsföretaget, som står bakom det nya sömnmedlet Imovan, ifrån sig kritiken om att marknadsföringen av läkemedlet inte skulle vara sanningsenligt.
Sveriges Radio Blekinge har tidigare berättat om den ökande utskrivningen av en ny typ av sömnmedel, Imovan. Ett läkemedel som markandsförts, av läkemedelsbolaget, som mindre beroendeframkallande än liknande preparat. Marknadsföringen har fått kritik av både Landstingets läkemedelskommité och Riksförbundet för hjälp åt narkotika och läkemedelsberoende RFHL för att inte vara riktigt sanningsenlig. Antalet beroende som till exempel missbrukar det nya sömnmedlet ökat ständigt enligt RFHL och många patienter upplyses aldrig om riskerna för ett beroende när de får sin medicin utskriven av läkaren. Men att man från läkemedelsföretagets sida skulle undanhålla information håller Margareta Olsson-Birgersson, medicinsk chef på Aventis Pharma, inte med om. -Marknadsföringen är idag oerhört välkontrollerad och granskad. Det är viktig att komma ut med en riktig information, säger hon. Enligt Margareta Olsson-Birgersson behöver det inte vara ett motsatsförhållande mellan försäljning och att uppge biverkningar av läkemedlet i marknadsföringen. -Man måste alltid vara ärlig och gå ut med eventuella biverkningar av läkemedlet, säger hon. Läkemedelsföretaget vill poängtera att man kan lita på bolagens marknadsföring av läkemedel.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".