Ökade antal automatlarm

De falska brandlarmen ökar i västra Blekinge. Förra året ökade de falska automatlarmen med 30 procent jämfört med året innan.
207 gånger under förra året ljöd signalen som betecknar automatiskt brandlarm på brandstationen i Karlshamn. Utsätts för onödig fara Varje gång skickade räddningstjänsten ut full styrka till den plats larmet kom ifrån, ofta ett äldreboende eller en industri. Men i nästan samtliga fall brann det inte. Larmet hade istället utlösts av slarv, ett tekniskt fel eller rök från exempelvis matlagning. Varje utryckning kostar pengar och det är anläggningen som larmar som står för kostnaden. Det här kostade till exempel äldrevården i västra Blekinge 120 000 kronor i fjol. Enligt Magnus Kärvhag, ställföreträdande räddningschef, förlorar alla parter på att så mycket slarv och tekniska fel orsakar falsklarm. -Vi rycker ut som om det brinner och då utsätter vi oss själva och andra i trafiken för fara, säger han. Finns åtgärder att vidta Dessutom minskar respekten för brandlarmet på anläggningen och det viktigaste, enligt Kärvhag, är att räddningstjänsten skulle kunna behövas på andra olycksplatser istället. Men det finns en del som företag och offentliga institutioner kan göra för att minska sitt slarv. En sak är utbildning. Enligt Magnus Kärvhag har alldeles för få fått lära sig hur man gör med cigarettrökning och levande ljus för att inte utlösa ett larm. -Tekniska fel avhjälps bäst genom att man håller ordentlig koll på sin larmanläggning, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".