Översyn ska minska automatlarm

Sölvesborgs kommun försöker komma till rätta med falska automatiska brandlarm genom att införa egen översyn inom äldrevården.
Sveriges Radio Blekinge har tidigare rapporterat att falska brandlarm, som orsakar onödiga kostnader för både kommuner och företag, ökade med 30 procent i västra Blekinge i fjol. Svårt att mäta resultat Än är det för tidigt att säga hur väl äldreomsorgen i Sölvesborg kommer att lyckas med att få ner falsklarmen. Hittills i år har man haft fem falska brandlarm vilket kan jämföras med åtta förra året vilket gav en nota på 40 000 kronor. Totalkostnaden för falsklarm inom äldrevården, som näst efter industrin stod för flest falsklarm i västra Blekinge, landade på 120 000 kronor i fjol. Vissa har ingen utbildning Enligt räddningstjänsten kan man få ner antalet falsklarm genom att göra som Sölvesborgs kommun, utföra en egen översyn, eller utbilda personalen. Det handlar då om att ge personalen kunskaper i hur larmen fungerar, exempelvis att informera om i vilka lägen det reagerar på rök från matlagning. Sådan utbildning ger Karlshamns kommun sin personal. Men det görs varken i Sölvesborg eller Olofström. Men Stefan Filipsson, omsorgschef i Sölvesborg, kan tänka sig att börja utbilda personal. -Vi får ta till oss det här och tänka över det. Men jag kan inget lova, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".