blekinge

Hård kritik mot dyr IT

Vårdfacket och oppositionen riktar kritik mot landstingets IT-kostnader. Dyrare datorer har inte gett bättre vård.

– Jag ser inte kopplingen, jag har inte sett den i någon redovisning, säger Christoffer Stenström, Moderaternas landstingsgrupp.

SR Blekinges genomgång av landstingens IT-kostnader visar att var och en av landstingets datorer i Blekinge kostar betydligt mer än i flera andra landsting, till exempel kostar en dator 4000 kronor mer här än i Gävleborg.

Vill ha ned kostnader
Om Blekinge hade lyckats hålla sina kostnader på samma nivå som flera andra landsting, så hade man kunnat frigöra omkring 20 miljoner kronor per år.

Allianspartierna har noterat att Blekinge ligger högt och har därför lagt en gemensam motion om upphandling av IT-system.

– Det borde gå att få ner kostnaderna med betydande summor, säger Christoffer Stenström. Men hur mycket det är rimligt att datorerna ska få kosta är enligt honom för tidigt att säga i dag.

Facket också kritiskt
Även Vårdfacket som organiserar sjuksköterskor, och biomedicinsk personal ställer sig kritiskt. Annika Wåhlin är vårdförbundets länsordförande.

– Hade man haft en bättre samordning hade man säkert kunna se bättre vad man ska lägga pengarna på, säger Annika Wåhlin.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".