Besöksförbuden ökar i länet

Antalet personer som fått besöksförbud för att de hotat eller misshandlat någon har ökat kraftigt i Blekinge de tre senaste åren.
Det är oftast män som misshandlar eller hotar kvinnor som åläggs med besöksförbud. Förbudet innebär att mannen inte får kontakta kvinnan på något sätt, inte ens via en annan person. 61 personer hotade eller misshandlade någon så allvarligt att de förra året fick Blekinge besöksförbud. Åtgärden har funnits sedan 1988 och antalet förbud i Blekinge har ökat med femtio procent sedan tre år tillbaka. Anledningen är enligt Ingela Klinteberg, vice chefsåklagare i Blekinge, att polis och åklagare blivit mer medvetna om mäns våld mot kvinnor. Ingela Klinteberg tycker att det är viktigt med korta besöksförbud på runt sex månader. På så sätt kan polisen snabbt utvärdera hur den hotade personen mår. Hon är nöjd med hur polisens arbete i Blekinge ser ut. Det är även Brottsförebyggande Rådet. I mars undersökte de hur polismyndigheterna jobbar med besöksförbud runt om i landet. Som vi tidigare rapporterat fick Blekinge högt betyg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".