Fredrik Danerklint Foto: Johan Nordström/SR Blekinge
karlskrona

Lokalt bolag trotsar lag

Bredbandsbolaget Fredan från Karlskrona vägrar lagra IP-adresser för att trotsa Ipredlagen.

– Denna övervakningshysteri. Ipredlagen är inget vi har behov av, säger Fredans ägare Fredrik Danerklint.

Han vill garantera sina kunder att de inte hamnar i domstol för att deras aktiviteter på nätet finns lagrade hos bredbandsleverantören.

På så sätt kan illegal nedladdning fortsätta att ske.

Teliasonera sparar adresser
För den som sitter hemma på kammaren och laddar ned Hollywoodfilm illegalt är det stor skillnad på att vara bredbandskund hos Teliasonera respektiva Karlskronabolaget Fredan.

Teliasonera lagrar sina kunders IP-adresser. Det gör att de tvingas lämna ut sina kunders trafik om en domstol begär det - det sedan Ipredlagen började gälla 1 april.

Motiveringen är att nätet blir säkrare om trafikinformation lagras.

– För att upprätthålla nätets säkerhet så måste vi kunna utreda spam och virusattacker, säger Patrik Hiselius, jurist på TeliaSonera.

Om man tog bort lagringen av e-postadresser så skulle det bli svårare att hitta var ett virus startat?

– Ja.

Orolig för kontrollsamhälle
Fredans Fredrik Danerklint håller med Teliasonera. Säkerheten kan bli sämre när adresserna inte lagras.

Men först och främst värnar han om sina kunders anonymitet. Han är mycket orolig för fler lagar likt Ipredlagen är under uppsegling.

– Nånstans så måste vi inse att om allt information finns sparad så kommer vi till slut att kunna samköra det. Då kommer vi att hitta mycket konstigheter som det går att bli åtalad för, säger han.

Tack vare ett kryphål i lagen är det möjligt att inte lagra IP-adresser. Flera andra bolag gör det också, till exempel Bahnhof.

Johan Nordström
johan.nordstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".