Rätt att neka bisexuell hormonbehandling

Det var rätt av läkaren att neka en bisexuell kvinna från Blekinge hormonbehandling inför insemination i Danmark. Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Malmö har prövat frågan.
Den bisexuell kvinnan nekades i slutet förra året hormonbehandling för att bli gravid. Flera försök för att bli gravid Kvinnan, som är i 30-årsåldern och lever ihop med en annan kvinna, hade vid flera tillfällen besökt en klinik i Danmark för insemination, utan att lyckas. En utredning vid gynekologkliniken i Blekinge visade att kvinnan inte hade någon ägglossning och hon erbjöds då tabletter för att stimulera ägglossningen inför nästa insemination. Dock misslyckades även detta försök och när kvinnan återvände till sin läkare fick hon beskedet att inget mer kunde göras för henne. Kvinnan fick veta att hon inte hade rätt till mer kraftfull hormonbehandling eftersom hon levde i en homosexuell relation. Läkare gjorde både rätt och fel Kvinnan anmälde saken till bland annat Socialstyrelsen, som på fredagen beslutade att läkaren gjort rätt i att inte fortsätta behandlingen av kvinnan. Däremot får läkaren kritik för att han erbjöd kvinnan de första tabletterna eftersom även den behandlingen syftade till att underlätta inseminering. Hårda regler vid inseminering I Sverige får insemination i dag endast utföras om kvinnan är gift eller sambo med en man, och skriftligt samtycke från mannen krävs. Socialstyrelsen skriver i sitt beslut att kvinnan inte borde erbjudits vare sig den första behandlingen eller den hormonella utredning som utfördes. Regler kommer att ändras Frågan om att tillåta inseminering lesbiska kvinnor har diskuterats flitigt i Sverige. Justitiedepartementet arbetar med att ta fram förslag för att göra insemination möjligt för lesbiska par, men har ännu inte svar på alla frågor kring de juridiska reglerna för föräldraskap i sådana fall.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".