Vill ha boplikt i skärgården

Det ska vara boplikt om man bygger nytt hus i skärgården. Det vill Karlskrona och ytterligare ett tiotal kustkommuner som de senaste dagarna pratat ihop sig för att förbättra möjligheterna till permanentboende i skärgårdarna.
Kommunerna har bildat ett nätverk för samverkan och informationsutbyte. De ska också stöta på regeringen för att få ändringar till stånd i exempelvis plan- och bygglagen. Kända problem Problemen för kommuner med attraktiva skärgårdsområden är välkända vid det här laget. Fastighetspriserna i sådana områden har drivits upp de senaste åren vilket gör det svårt för personer som vill bo i skärgården permanent att köpa hus. Permanentboende har också svårt att klara fastighetsskatten eftersom den stiger med de höjda taxeringsvärdena. I många fiske lägen och skärgårdssamhällen är endast 5-10 procent bofasta i dag. I stället domineras samhällena av exklusiva fritidshus. Boplikt i vissa områden I första hand tänker kommunerna uppvakta miljöministern som har hand om den pågående översynen av plan- och bygglagen. Syftet är att få regler som gör det möjligt att införa exempelvis någon form av boplikt i nya områden som exploateras. Lägre taxeringsvärden Kommunerna vill också försöka få till en nedsättning av taxeringsvärdena inom vissa områden för att få ner fastighetsskatten. I gengäld skulle reavinsten bli högre när husen säljs. Det skulle framförallt gälla i nya områden där man skulle kunna gå in med något sådant. Det blir väldigt svårt att exempelvis gå in i befintliga fiskelägen och peka ut enstaka hus. Bakom initiativet med ett nätverk för skärgårdskommuner står Karlskrona, Nyköping, Nynäshamn, Norrtälje, Tanum, Tjörn, Värmdö och Östhammar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".