Blekinge

Museichef får sparken

Chefen för Blekinge Museum, Tullan Gunér tvingas sluta. Själv menar hon att onda krafter förstör museets goda rykte och varumärke.

De borgerliga politikerna och företrädare för hembygdsföreningarna lyckades imorse få ihop en majoritet för att ge Tullan Gunér sparken.

Bara timmar efter beskedet har hon bara en kommentar:

– Jag känner en stor sorg över att det finns onda krafter som förstör Blekinge Museums good-will och varumärke, säger Tullan Gunér.

Enligt flera uppgiftlämnare till Sveriges Radio Blekinge så tänker Tullan Gunér inte lämna sin post utan strid.

Orsaken är att styrelsen trots påtryckningar inte har kunnat uppge ett giltigt skäl till hennes uppsägning.

Anställda på museet har kritiserat Tullan Gunérs ledarskap under en längre tid. En orsak till det infekterade läget är den rapport över arbetsmiljön som Tullan Gunér hemligstämplade, ett beslut som fick den fackliga kritiken att övergå i krav på hennes avgång.

Ärendet hamnade hos Arbetsmiljöverket och när museet sen behövde spara pengar växte missnöjet ytterligare.

Men det är inte bara nöjda åskådare som nu ser henne lämna museet. Flera vi har pratat med beklagar hennes avgång och säger att länsmuseet nu är en skuta utan roder.

En av dom är Mats Persson (S), som i morse var ordförande för blekinge museum, men som några timmar senare avgick i protest.

– Jag ser inga möjligheter att ta ansvar för den här verksamheten längre med ett beslut på så lösa grunder. Så därför lämnar jag mitt uppdrag i museets styrelse, säger Mats Persson.

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se
Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".