Karlskrona

Bakslag för Karlskronahem

Karlskronahem begärde en och halv miljon kronor för 24 förstörda lägenheter, men får bara ut en halv miljon till renoveringen.

Tingsrätten ger Migrationsverket rätt om att det kommunala fastighetsbolaget lagt på en för hög prislapp för ombyggnadsarbetet.

– Vi tycker ju att vi har haft korrekta krav, men nu får vi så klart diskutera igenom domen. Och det ska vi göra med vår jurist och i ledningsgruppen, säger Karlskronahems vd Per Myrbeck.

Förlorare
Karlskronahem blev förloraren i tvisten om 24 mer eller mindre förstörda lägenheter, som i flera år hyrts ut till Migrationsverket.

Tvisten som pågått i flera år fick sitt avgörande i tingsrätten
i dag.

En halv miljon
Istället för begärda cirka en och en halv miljoner kronor som bolaget krävt för ombyggnaden behöver Migrationsverket enligt tinsgrättens dom bara betala en halv miljon.

Karlskronahem ska också betala hälften av verkets rättegångskostnader, en kostnad på 250 000 kronor.

Bättre skick
Enligt domen har Karlskronahem angett ett alltför högt pris för renoveringen av lägenheterna.

Istället har man gett Migrationsverket rätt, som menar att beräkningssättet fastighetsbolaget använt innebär att lägenheterna skulle renoverats till ett bättre skick än vad de var när dom hyrdes ut.

Gamla golv
Rätten nämner som exempel i domen att en 35 år gammal dörr av enklare snitt, eller lika gamla linoleum- och parkettgolv som byts innebär ett mervärde för fastighetsägaren.

I domen konstateras också att flera av reparationerna är likartade och kan utföras inom samma tidsrymd.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".