Matriel värt miljoner har köpts i onödan

Materiel för hundratals miljoner blir nu över när försvaret väljer att tacka nej till den redan beställda sjätte Visbykorvetten från Kockums varv i Karlskrona.
Försvaret har inte råd att köpa den sjätte Visbykorvetten. Detta trots att man alltså redan kontrakterat och beställt materiel för flera hundra miljoner kronor till fartyget. För Kockumsvarvet kan den uteblivna fartygsordern innebära problem. Vd Martin Hagbyhn har internt meddelat att varvet ska utreda vilka åtgärder som kan bli nödvändiga. Nio miljarder När försvaret för några år sedan beslöt att köpa sex Visbykorvetter var det ett av Sveriges största försvarsmaterielprojekt. Totalkostnaden ligger runt nio miljarder kronor. Men fartygen blev dyrare än planerat. Försvaret och varvet HDW/Kockums skulle därför bara bygga fem fartyg, men försvaret behöll option på ett sjätte fartyg. Det är den optionen som nu har försvunnit. Försvaret beställde via FMV vapen och annan urustning för flera hundra miljoner. FMV vill inte ange någon summa men det har tidigare talats om utrustning för 500 miljoner. Själva skrovet kostar cirka 300 miljoner, det är vad försvaret sparar på att inte köpa fartyget. FMV försäkrar att "den absoluta huvuddelen" av den inköpta utrustningen ska kunna användas som reservdelar, för utbildning och på andra fartyg. I så fall behövs inte allt skrotas. Försvarskris Marinen har slagits hårt för att få köpa den sjätte Visbykorvetten. Men pengarna räcker inte, anser ÖB och försvarsledningen. Den senaste ekonomiska krisen i försvaret har utlösts av ett sparkrav på 450 miljoner kronor från regeringen. Under resten av året har försvaret bara råd med begränsad utbildning av värnpliktiga, övningar inställs, fartyg får inte gå till havs, stridsfordon får inte användas och flygplan får inte flyga som planerat. Visbykorvetterna är byggda för att vara "osynliga" på radar för motståndare. Två av dem har sjösatts. Det är ett mycket avancerade fartyg som väckt stort intresse utomlands, bland annat i USA. Kockums säger att marknadsföringen utomlands inte ska påverkas av den uteblivna svenska beställningen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".