Foto:Claudio Bresciani/Scanpix.
Blekinge

Rinnig vår ett helvete

Nu är värmen här och med den väntas en explosion av pollen. Något som för många Blekingebor förvandlar den sköna våren till ett rinnigt, svidigt och snorigt helvete.

Eva Andersson som är distriktssköterska vid Tullens vårdcentral säger att det går att lindra symtom som rinniga ögon och snorig näsa, men att de förebyggande åtgärderna ofta sätts in för sent.

– Man bör sätta igång redan i mars för att man ska hinna med att bygga upp ett försvar, säger Eva Andersson.

För närvarande är det främst björkpollen som är den största boven i dramat för pollenkänsliga personer.

Tar fel på förkylning och allergi
Många av de som har problem med pollen hör av sig till Eva Andersson och hennes kollegor runt om i länet. Men ofta tror många att det är en förkylning de råkat ut för.

– Symtomen liknar en förkylning, men den stora skillnaden är att det är rinnsnuva och i likadant rinner ögonen, det är alltså inte kladdigt som vid en ögoninfektion, förklarar Eva Andersson.

Finns mycket receptfritt
På Apoteket finns en mängd olika receptfria preparat som nässpray, ögondroppar och tabletter som kan lindra de allergiska symtomen och Eva Andersson berättar att apotekspersonalen också är duktiga på att ge råd och information om vad som är bäst.

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".