Det här är en situation som tandläkarrädda undviker. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
Blekinge

Rädsla ger hål i tänderna

För tusentals blekingar är tandläkarbesöket både traumatiskt och extremt ångestladdat. Många upplever en behandling så skräckfylld, att de hellre går med trasiga tänder än sätter sig i tandläkarstolen.

Håkan Lindholm, tandläkare vid specialisttandvården på lasarettet i Karlskrona, säger att cirka fem procent av länsborna lider av tandläkarskräck.

Rädslan förvärrar smärtupplevelsen
Tusentals blekingar tycker att tandläkarbesöket är något av det vidrigaste man kan utsättas för. Rädslan skapar inte enbart ångest, den gör faktiskt behandlingen än mer smärtsam.

Den som är rädd utsätts för stora påfrestningar vid en behandling.

Olika metoder för rädda patienter
Många gånger räcker det för tandläkaren att titta in i munnen, för att konstatera att patienten tillhör gruppen som skyr ett tandläkarbesök som pesten.

Tandvården kan idag hjälpa många av de rädda patienterna. Bland annat erbjuds lustgas eller till och med narkos i svårare fall. Vid riktigt extrem rädsla används en annan metod.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".