Blekinge

Svinsmitta förbryllar

Det finns fortfarande många frågetecken kring svininfluensan som sprider sig över världen. Det säger smittskyddssköterskan Agneta Meeuwisse.

Under dagen har fem svenskar hemkomna från Mexico testats för smittan och runt om i världen växer oron. Men samtidigt tar Agneta Meeuwisse udden av de värsta farhågorna.

Frågor som behöver svar
– Den är inte lika aggressiv som fågelinfluensan och den ter sig egentligen som en vanlig influensa, men frågorna kring den är fortfarande många. Hur sprids den, hur utbredd är den och har verkligen de 100 personer som rapporterats döda i Mexico dukat under av smittan eller har det funnits något anat som bidragit till dödsfallen? säger Agneta Meeuwisse. 

Från smittskyddsenheten ser man allvarligt på smittan, men man känner samtidigt en trygghet i att man redan arbetet fram rutiner för den här typen av smittspridningar i samband med larmet om fågelinfluensan.

Kontakta sjukvården
Har man varit utomlands, och då framför allt i något av de drabbade områdena, och insjuknat i vad som kan liknas vid en influensa vill man från sjukvården att man tar kontakt med smittskyddsenheten.

– Känner man sig sjuk och ser något sambans som skulle kunna leda till att det kan handla om svininfluensan ska man kontakta oss så vi kan ta reda på vad det handlar om, säger Agneta Meeuwisse.

Lyssna på hela intervjun på:

Mikael Eriksson
mikale.eriksson@sr.se

Svininfluensa

Svininfluensa sprids först och främst genom mänsklig kontakt med virusbärande grisar.

Svininfluensa kan sedan smitta från människa till människa liksom vanlig influensa: genom hosta, saliv, snor och i vissa fall hudkontakt.

Symtomen liknar dem vid annan influensa: torr hosta, hög feber, snorighet och illamående.

Dödligheten ligger på 1–4 procent.

Influensavaccin skyddar inte mot viruset. 

Det finns ingen risk i att äta griskött som har tillagats på korrekt sätt. Viruset dör vid temperaturer över 70 grader.

Källa: WHO

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".