Blekinge

"Museet gått över gräns"

Karlskrona kommun och landstinget som båda är huvudmän i Blekinge museum har fått nog.

Nu kräver de båda att Blekinge museums styrelse tar sitt ansvar och reder ut den minst sagt röriga situationen på museet.

K-G Svensson (M), kommunalråd i Karlskrona är kritisk till att inte huvudmännen informerats om att styrelsen tänkte avsätta museichefen Tullan Gunér.

– Jag är lite överraskad, det var inte vad de sa när vi träffades i förra veckan och jag är kritisk till hur man hanterat chefsfrågan. Nu måste styrelsen ta sitt ansvar, säger han.

Fortsatt förtroende
Även landstingsrådet Bernth Johnson (S) är kritisk mot styrelsens sätt att hantera ledningsfrågan.

– Man hanterar inte en chefsavsättning så här, kommenterar han.

Trots att både Bernth Johnson och K-G Svenson riktar kritik mot hur styrelsen hanterat chefsfrågan uppger de att de har fortsatt förtroende för styrelsen, om än naggat i kanten.

Men samtidigt kräver nu Bernth Johnson och K-G Svenson att styrelsen tar sitt fulla ansvar och löser frågan ledningsfrågan omgående.

Ny ordförande
Huvudmännen har ytterligare ett frågetecken att räta ut och det är vem som ska ta över ordförandeposten efter att Mats Persson avgick som ordförande i protest mot styrelsens beslut att avsätta museichefen.

Men besked om det kommer enligt Bernth Johnson att dröja.

– Vi måste sätta oss ner och diskutera detta, säger Bernth Johnson.

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".