Blekinge

Fortfarande nej till EU

Samtidigt som det satsas stora pengar på att höja antalet röster i det kommande EU-valet, finns det de som istället jobbar för att Sverige ska lämna den Europeiska gemenskapen.

Det är snart 15 år sedan Sverige gick med i EU, ett medlemskap som både risats och rosats, men också mötts med likgiltighet bland många svenskar.

Bättre förr
Likgiltighet var det dock inte tal om inför omröstningen om medlemskapet. Drygt 83 procent av de berättigade gick till valurnorna och nätverket Nej till EU, då med upp emot 200 medlemmar i Blekinge, hade bråda dagar.

Men det var då. Nu består nätverket av runt 30 personer.

– Arbetet är i många fall motigt och att sälja tidningen ”Kritiska EU-fakta” är inte alldeles lätt, förklarar Eva Berglund i Nej till EU.

– En del säger att dom gillar EU, andra är så kritiska att dom inte vill höra talas om EU i någon form, säger hon.

Krav på utträde
På politisk nivå har motståndet svalnat med tiden och en gång hårdföra motståndare har till och med tagit tillbaka kravet om utträde.

Det gäller inte för Nej till EU-nätverket, även om möjligheterna för ett utträde är lite luddiga enligt ordförande Åke Andersson.

– Nej det fins väl ingen paragraf, men jag har svårt att tänka mig att EU skulle komma med kanoner och flygplan om vi skulle vilja gå ur, Säger Åke Andersson.

Två linjer inför valet
När det gäller röstandet fins det inom Nej till EU två linjer. Den ena säger ja till att rösta, men då handlar det givetvis om att försöka rösta in en EU-motståndare i parlamentet. Den andra linjen avstår att rösta eftersom man bland annat anser att EU är odemokratisk.

Mikael Eriksson
mikael.eriksso@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".