Blekinge

I morgon sups det

Valborgsmässoafton är en av helgerna när ungdomar dricker alkohol för första gången. I en undersökning försäkringsbolaget If har gjort svarar hälften av ungdomarna att de tänker dricka imorgon.

Rajan Wahid och Sara Öckervall går nionde klass på Lyckebyskolan och de menar att det inte är mycket föräldrarna kan göra för att hindra supandet imorgon.

– De flesta lyssnar inte särskilt mycket på sina föräldrar, säger Sara Öckervall. 

Inför vad som komma skall har Folkhälsoinstitutet skickat ut information till alla föräldrar som har barn födda 1995, alltså barn som fyller 14 år i år. Där ges råd om hur en drickande tonåring kan bemötas.

Efterlyser reaktioner
En undersökning gjord av försäkringsbolaget If pekade på att 50 procent av landets ungdomar tänker dricka sig fulla i morgon.

– Vi pratade om detta på jobbet och någon sa att 50 procent är vad man kan vänta sig. Det är det som är problemet att vi vuxna inte blir mer förfärade över siffran, säger Lena Karlsson, länssamordnare i alkoholfrågor.

Hennes råd till länets föräldrar inför imorgon är: Var engagerad, informerad och involverad i din tonåring.

Ingrid Hildingsson
ingrid.hildingsson@sr.se

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista