Blekinge

Vårdcentraler konkurrerar

Den första januari i år kommer landstingets vårdcentraler att få konkurrens.

Då inför Blekinge det fria hälsovalet som innebär att landstinget och de privata vårdbolagen slåss om patienterna på samma villkor.

Reformen kan enligt Cecilia Klüft Frih som är projektledare för det fria hälsovalet leda till att landstingets egna vårdcentraler får stänga.

Kan tvingas stänga
– Om medborgarna väljer att gå till privata vårdcentraler kan det bli så att landstinget får stänga sina.

Det fria hälsovalet innebär att medborgarna i Blekinge själva får välja vilken vårdcentral, privat eller offentlig, de vill gå till.

Med sig till den vårdcentral som patienten väljer följer en hälso- och sjukvårdspeng.

Systemet är ungefär detsamma som i dag används inom skolan där varje elev har en så kallad elevpeng som flöjer med eleven till den skola som eleven väljer.

Samtidigt som hälsovalet hotar landstingets vårdcentraler säger Cecilia Klüft Frih att den nya vårdreformen ger medborgarna ökat inflytande då pengarna följer patienten.

Förlorar pengar
– Om en patient är missnöjd med en vårdcentral och väljer en ny så förlorar ju den gamla vårdcentralen pengar, förklarar Cecilia Klüft-Frih.

Även om hälsovalet innebär att de privata och offentliga vårdcentralerna konkurrerar på samma villkor kommer landstinget att ställa vissa krav på vårdbolagen.

Cecilia Klüft-Frih säger att den som uppfyller landstingets krav har samma rätt att ge vård som landstingets vårdcentraler.

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".