Blekinge

Ombyggt i jätterättegång

I dag inleddes en av de största narkotika-rättegångarna i Blekinges historia. 13 personer står åtalade för olika narkotikabrott och för att få plats har man tvingats bygga om i tingsrättens stora sal.

Inför att rättegången skulle inledas var det fullt av advokater, åtalade och poliser utanför sal två på tingsrätten i Karlskrona. De var faktiskt så mycket folk att det till en början inte gick att uppfatta vad som sas i högtalarna då rätten kallade in de misstänkta.

Trångt bland de åtalade
Väl där inne har man tvingats bygga ett långbord för de åtalade och deras advokater och totalt är det 27 personer som trängs bakom vad som skulle kunna liknas vid ett honnörsbord.

I ena hörnet sitter de båda åklagarna som med flera hundra sidor förundersökning till hjälp under förmiddagen berättat om de olika knarkaffärerna och hur nätverket med de 13 misstänkta sett ut.

Beskrev pyramiden
Enligt åklagaren handlar det om två personer i Malmö som fungerat som säljare. Längre ner i pyramiden finns förmedlare, återförsäljare, transportörer som huvudsakligen verkat i Blekinge samt en smugglare som vid ett tillfälle ska ha fört in nära 13 kilo cannabis från Danmark.

Enligt vice chefsåklagare Ingela Klinteberg handlar det om ett löst sammansatt nätverk där alla haft en sak gemensamt, att tjäna pengar på narkotika.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se