Holmsjö

Firande ställs in i kväll

Det är eldningsförbud och i hela Blekinge har majbrasor fått ställas in. Många firar ändå med sång och tal, andra arrangemang ställs in helt och hållet.

Per Ivarsson som är ordförande i hembygdsföreningen i Holmsjö berättar att de tänkt fira som vanligt med brasa och fyrverkerier. Men nu blir det inget alls.

Ställde in vid snöstorm
– Det känns inte bra. Det är inte kul. Det är ju en tradition vi har haft i 34 år. Vi har aldrig behövt ställa in på grund av eldningsförbud tidigare. Däremot fick de ställa in en gång när det var snöstorm, säger Per Ivarsson.

Valborgsfirandet i Holmsjö är enligt arrangören själv ett av de större i södra Sverige och lockar normalt mellan 2 och 5000 besökare.

Ingen dispens
Man hoppades mycket på att få dispens från Räddningstjänsten och ändå kunna tända majbrasan, men det gick inte. Per Ivarsson är besviken.

– Ja, det känns verkligen bittert. Och så vet man att räddningstjänsten i Kronoberg har gett dispens till alla som har en brasa i närheten av en sjö och kan erbjuda den räddningsverksamhet som krävs för att få genomföra sina arrangemang.

Ville ha fyrverkeri
I Kyrkhult fick man dispens för att skjuta upp sitt fyrverkeri. Per Ivarsson säger att han hade blivit glad man i Holmsjö också hade fått göra det.

– Då hade vi kunnat genomföra arrangemanget. Nu känns det inte alls bra. Men man måste ju acceptera det som har skett.

Johanna Spogardh
johanna.spogardh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".