blekinge

Hon räds inte pirater

På fredag åker 150 svenskar, bland annat från marinbasen i Karlskrona, till Somalia för att delta i EU:s insats för att bekämpa pirater i Adenviken.

En av dem är officeraren Christine Plantén Lauri från Linköping.

– Vi ska eskortera fartyg med livsmedel. Om de hade en piratflagga eller en lapp för ögat så hade det varit betydligt enklare, men så enkelt är det ju inte, säger hon.

Under de senaste dagarna har ytterligare tre fartyg kapats av pirater utanför Somalias kust.

– Därför behövs vi där nere. För att hjälpa andra fartyg att se vilka som är vän eller fiende, säger Christine Plantén Lauri.

För Christine Plantén Lauri är det första uppdraget utomlands.

Förberedelserna inför tjänstgöringen har varit omfattande, bland annat har hon fått skriva sitt testamente ifall något skulle inträffa.

– Jag tycker att det är bra, att ha en mental förberedelse. I fall något skulle hända så har jag det klart, så att säga. Men jag är inte orolig för att något ska hända. Det är ju som all utlandstjänst, det finns vissa hot och risker men jag tycker inte att de är så stora så att det är någon idé att vara orolig för dem, avslutar hon.

Jacob Kindesjö
jacob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".