Blekinge

Domare kräver skärpt lag

Mer resurser till polis och åklagare och strängare straff.

Det vill tingsrättsdomaren Björn Lindén se efter Sveriges Radio Blekinges gransking som visar att många män efterfrågar att köpa sex via internet.

– Internet är ett utmärkt verktyg för den som vill sälja sex. Eftersom det är förbjudet vill man hålla det så undanskymt som möjligt och på internet är det lättare att hålla det inom lyckta dörrar, säger Björn Lindén, som liksom sina domarkollegor på tingsrätten i Blekinge aldrig har haft något mål som handlar om sexköp.

Många vill köpa
När Sveriges Radio Blekinge skapade en annons och la ut den på olika sexköpsforum för att kunna få en bild av vilken efterfrågan som finns på att vilja köpa sex av en prostituerad i Blekinge lät resultatet inte vänta på sig.

Vi fick ett 70-tal samtal från personer i och utanför länet under den vecka annonsen låg ute.

Resultatet och den marknad för prostitution som rättsväsendet sedan tidigare känner till bekymrar Björn Lindén.

– Det behövs ökade resurser till polis och åklagare och även utbildningsinsatser, säger han.  

Hårdare straff
Han vill också se strängare straff för den som köper sex.

– Normalpåföljden är densamma som för ett lite allvarligare trafikbrott. Det ger inte rätt signaler. Straffvärdet borde vara högre, säger han.  

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".