karlskrona

Rektor: vi saknar pengar

Igår gick Skolverket ut med en varning om att landets kommuner struntar i elevernas behov när de delar ut pengar till gymnasieskolan.

Kommunpolitiker glömmer bort vad eleverna behöver när det är dags att dela ut pengar till gymnasieskolan. Det menar Skolverket i en ny rapport.

För Mattias Liedholm, rektor på Ehrensvärdska gymnasiet i Karlskrona, kom beskedet inte som en chock.

– Jag skickade över pressmeddelandet till våra kommunalråd eftersom det är roligt att få vatten på sin kvarn. Jag har alltid sagt att vi får för lite pengar, säger Mattias Liedholm.

Det Skolverket menar är att kommunerna packar en picknickkorg efter vad som finns i kylskåpet, inte efter hur många munnar som ska mättas.

En gymnasieelev i Karlskrona som behöver extra stöd kan till exempel få stå i kö under en hel termin innan han eller hon får extra hjälp.

– Än så länge har vi lyckats trolla med knäna. Men vi har legat med näsan strax över vattennivån i många, många år, säger Mattias Liedholm.

Och från läget som Mattias Liedholm beskriver som ”strax ovanför vattennivån” så ser gymnasieskolan i Karlskrona nu ut att behöva spara pengar.

Det har redan talats om att stänga skolbiblioteket och ta betalt för skolluncherna även om några slutgiltiga beslut inte ska fattas förrän i juli.

Kommunalrådet Kent Lewén (FP) säger att han gärna hade velat ge mer pengar till skolan. Men att det är omöjligt i en tid som påminner om 30-talets depression.

Och för rektor Mattias Liedholm är det inte självklart att stanna kvar som rektor efter ett stort besparingspaket.

– Det får jag ta ställning då. Om besparingarna genomförs fullt ut så finns ju ingen skola kvar. Då finns varken jag, några lärare eller några elever här. Så kan ju inte kommunen göra så det scenariot finns inte.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se