karlskrona

85-åring på cykel prejad

Den busschaufför i Karlskrona som gav en 85-årig cyklist så lite vingelmån att han körde in i en stolpe döms för vållande till kroppsskada och riskerar 100 000 kronor i skadestånd.

Den 85-åriga mannen, som hade hjälm på huvudet, var på väg in från Saltö till centrala Karlskrona när han prejades av en stadsbuss och körde in i stolpe vid ett övergångsställe.

Vid platsen smalnar vägen av för att göra det mer säkert för de som ska passera övergångsstället. Enligt tingsrätten är det klurigt för de som trafikerar vägen.

Sjukhus en vecka
Mannen lyckades resa sig upp efter olyckan men blev senare yr och fick åka ambulans till sjukhuset där han blev liggandes en vecka.

Den 40-åriga busschauffören var ny på linjen och hade med sig en äldre chaufför som skulle visa vägen. Chauffören såg i backspegeln att cyklisten han körde om - ramlade omkull men struntade i att stanna.

Två chaufförer i bussen
Den äldre chauffören kunde inte se i bakspegeln hur det gick med cyklisten och frågade därför chauffören om allt gick bra. ”Det var inget”, fick han som svar, enligt tingsrätten.

Chauffören döms till dagsböter för vållande till kroppsskada och obehörigt avvikande från olycksplats. I ett separat tvistemål krävs han på 100 000 kronor för sveda och värk av den 85-åriga mannen.

Busschauffören hade varit anställd en månad när olyckan skedde.

Johan Nordström
johan.nordstrom@sr.se