karlskrona

Musikkårschef varnas

Den förre chefen för Marinens musikkår, Morgan Carlsson, varnas av Försvarsmaktens personalansvarsnämnd.

Trots att han saknade behörighet, undertecknade Morgan Carlsson förra året ett avtal i ett stort EU-projekt som kostar Försvarsmakten cirka 100 000 kronor.

Tydliga regler
Gunnar Jonasson, jurist vid Försvarsmaktens högkvarter, har handlagt ärendet och han säger att regelverket är tydligt och att cheferna känner till vilka befogenheter de har.

– Det är glasklart. När man blir chef har man ju en arbetsordning, säger han.

Avtalet tecknades i april förra året och innebär att Marinens musikkår förbundit sig att stödja EU-projektet Seaside, ett samarbete mellan nationerna i Östersjöregionen med elva tusen euro, cirka 100 000 kronor, fram till 2013.

Ser allvarligt på saken
Försvarsmaktens personalansvarsnämnd ser mycket allvarligt på Morgan Carlssons agerande.

Inte minst eftersom han gjort sig skyldig till behörighetsmissbruk som är straffbart enligt brottsbalken.

Personalansvarsnämnden anser att en ytterligare försvårande omständighet som motiverar en disciplinär påföljd är Morgan Carlssons inställning att han agerat rätt och att allt handlar om en hämndaktion från chefen för Försvarsmusikcentrum i Stockholm, Per-Erik Laksjö.

Detta eftersom de haft motsatta åsikter i frågan om musikkårens vara eller icke vara i Karlskrona.

Inget åtal
Men trots detta har personalansvarsnämnden valt att inte lämna över ärendet till åklagare vilket eventuellt hade kunna leda till ett åtal.

Vi har förgäves sökt Morgan Carlsson för en kommentar.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".