Foto: Josefin Warg/SR Blekinge
Karlskrona

"Tråkigt lämna fortet"

Kungsholms fort, den anläggning som haft militärer på plats under längst tid i hela världen, lämnas nu av försvarmakten.

När försvaret väntas överge värnpliktssystemet finns inte längre behov av anläggningen och nästa års utbildningskull ser ut att bli den allra sista.

– Känslomässigt så känns det mycket tråkigt att överge Kungsholms fort, säger Marinbasens chef Ola Truedsson.

Längst närvaro
Fortet, som började byggas 1680, är den anläggning som haft militärer på plats under längst tid, inte bara i Sverige utan i hela världen. Men efter år 2010 är tanken att all verksamhet ska försvinna. 

Beskedet, som förvisso inte ännu är hugget i sten, kommer inte direkt som en överraskning för Ola Truedsson. Enligt honom har det under ett års tid talats om en nedläggning.

Dyr i drift
Att hålla igång anläggningen är en mycket dyr historia och vad som ska hända med fortet är i nuläget oklart, men givetvis finns det önskemål.

– Jag skulle nog vilja se att Kungsholms fort kunde leva vidare på något sätt och att det kan visas upp för allmänheten, säger Ola Truedsson.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".