Syfte minska självmord

Från den 1 juni kommer det inte gå att köpa storförpackningar av vanliga värktabletter på apoteket.

Läkemedelsverket har drivit igenom förändringen och enligt professor Jan Liliemark är tanken är att minska risken för självmord.

Badrumsskåpet töms
– De flesta överdoseringar sker i hastigt mod, när man är ensam ledsen och onykter, säger Jan Liliemark. Ofta töms badrumsskåpet och ligger det en 30-förpackning där kan dosen vara dödlig.  

Idag finns exempelvis Alvedon och Treo i 30- pack eller 60-pack, men vill man ha så stora förpackningar så blir det i framtiden recept som gäller.

Dyrare
Även om förpackningarna blir mindre kommer det inte att finnas någon gräns för hur många förpackningar som man får köpa.

Däremot kommer tabletterna antagligen att bli dyrare.

Exakt vad dom mindre förpackningarna kommer att kosta är inte klart, men ser man till prisskillnaderna som finns idag på stora respektive små förpackningar värktabletter kan det handla om uppemot 80 öre per dos.

Besvikna kunder
Michael Nilsson, medieansvarig för apoteken i Kalmar län tror att många kunder kommer att reagera på förändringen.

– Många kunder kommer bli besvikna, säger han. Många populära märken finns i 60-pack och de kommer vi inte att få sälja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista