Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förändrad attityd till droger

Publicerat onsdag 3 september 2003 kl 08.07
Andelen gymnasieflickor som använder lugnande medel har mer än tredubblats sedan 1998. Det visar en ny enkätundersökning av Karlskrona kommun.
Enkäten som gått ut till samtliga elever i årskurs nio och årskurs två på gymnasiet i Karlskrona är en uppföljning på en liknande enkät som genom fördes 1998 i samma årskurser. Flickornas drogvanor har förändrats Eleverna har anonymt fått svara på frågor om sina egna och kompisars tobaks-, drog- och alkoholvanor, och vilken inställning man har till användandet av olika typer av droger. Och resultatet är entydigt. Fler elever använder både tobak, alkohol och narkotika än för fem år sedan. Allra mest är det flickornas drogvanor som har ändrats. Bland flickorna i gymnasiet har var femte nån gång provat narkotika, och det är en förbubbling mot för fem år sen. Nästan 8 procent av gymnasieflickorna uppger också att de använt narkotika fem gånger eller mer. Användandet av narkotika har tvärtom minskat både bland pojkar i gymnasiet och i högstadiet. Också när det gäller lugnande medel ser det oroväckande ut för flickorna. Var tionde gymnasieflicka använder nån form av recepbelagt lugnande som Valium och Sobril, och det är tre gånger så många som 1998. Det märks även en tydlig ökning av lugnande läkemedel bland flickor i nionde klass och en liten ökning bland pojkar både på högstadiet och i gymnasiet. Fler dricker sprit När det gäller konsumtion av alkohol har flickorna i årskurs nio gått om pojkarna i andelen elever som kan räknas som högkonsumenter, det vill säga som dricker för att medvetet berusa sig mer än två gånger i månaden. Flickorna i nian dricker nu också lika mycket starksprit som sina manliga klasskamrater. Däremot väljer allt färre att bersua sig på folköl. Attityderna kring alkohol och droger verkar också ha förändrats en hel del sedan den förra enkäten gjordes. Då svarade över 50 procent av flicorna i nian att de ogillade att folk blev berusade. I årets undersökning var den siffran nere på bara 15 procent. Som sammanställaren av undersökningen sammanfattar resultaten, tobak alohol och narkotika är en högst påtaglig del av ungdomars liv.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".