Karlskrona

Trasiga trafikljus sätter huvudet på prov

I två veckor har trafikljusen varit trasiga vid brandstationen på Borgmästarekajen i Karlskrona.

Även i korsningen vid sjukhuset i Bergåsa har trafikljusen från och till blinkat gult.

Busschauffören Kenneth Ingemansson kör Blekingetrafikens linje 3 och han säger att det är ovanligt att ljusen är ur funktion så länge som två veckor.

Besvärligt i Bergåsa
Kenneth Ingemansson tycker att de flesta trafikanter sköter sig bra trots att ljusen blinkar, åtminstone i korsningen vid Borgmästarekajen. Värre är det när trafikljusen i Bergåsa inte fungerar.

– Om du kommer från lasarettet över järnvägen har du tre körfält att ta hänsyn till och är du inte observant kan det bli besvärligt, säger Kenneth Ingemansson.   

Trasigt kretskort
– Orsaken till att det blinkar gult vid Borgmästarekajen är ett fel i ett kretskort som sitter i styrskåpet, skåpet som styr ljussignalerna, berättar Krister Hoff, ställföreträdande chef på tekniska kontoret i Karlskrona

Det kan dröja ett par veckor till innan trafikljusen fungerar igen.

Kretskortet är nämligen så gammalt att det inte tillverkas längre och nu väntar kommunen på att få ett nytt styrskåp till Borgmästarekajen

Plugga trafikregler
Till dess får Karlskronaborna plugga på trafikregler. Peter Svensson från Karlskrona vet vad som gäller när trafikljusen är ur funktion.

– I första hand får du gå efter trafikskyltarna, som väjningsplikt här, säger han och pekar mot de gulblinkande trafikljusen. Finns inga skyltar är det högerregeln som gäller, säger Peter Svensson.

Helena Strömblad
helena.stromblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista