Blekinge

Robot för friskare liv

I framtiden kan du bli opererad av en robot. I alla fall om läkare vid Blekingesjukhuset får som de vill.

Göran Larsson, chef för kvinnokliniken vid Blekingesjukhuset är en av de läkare som vill ha en operationsrobot och han säger operationer som utförs med robotteknik har många fördelar.

– Det sparar behov av vårdplatser, komplikationerna blir färre och likaså minskar infektionsrisken.

Robotkriurgi används framför allt vid cancer i underlivet hos både män och kvinnor.

Tekniken innbär att kirurgen inte behöver göra stora öppningar i kroppen utan att roboten som styrs av kirurgen med två handkontroller istället gör flera mindre hål på det område som ska opereras.

Bra investering
Jan Johnsen, sektionschef vid Urologen säger att annan fördel är att roboten med sin fina precision minimerar risken för impotens och inkontinens för såväl män som kvinnor.

– Det finns bättre möjligheter att göra en mer exakt operation eftersom man ser mycket bättre än vid vanlig kirurgi, berättar Jan Johansen.

En operationsrobot kostar omkring 14 miljoner kronor. Men trots den höga kostnaden tror Göran Larsson att landstinget skulle tjäna på en sådan investering.

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista