Blekinge

Tjuvar stal regnbåge med nät EJ SÄND

Sportfiskecampen Harasjömåla i Oloftström, en av Sveriges största fiskecamper, har drabbats av en serie inbrott den senaste veckan.

Tjuvarna har varit ute efter den regnbågsöring som odlas i flera odlingsbassänger, för att sedan sättas ut i sportfiskesjöarna inom området.

Vakna nätter
Campens ägare Peter Johansson är bedrövad över inbrotten:

– Det är så onödigt och inbrotten innebär ett enormt merjobb för oss och har förorsakat många vakna nätter mitt under högsäsongen.

– Lyckligtvis har de inte kommit över så mycket fisk, men vi räknar med att de kommer att försöka igen, säger han till Sveriges Radio Blekinge.

Dom stora regnbågarna sprätter omkring och ger upphov till kaskader av vatten, när dom slåss om den pellets som Peter Johansson kastar i odlingsbassängen.

Viktig för campen
Det är bara dagarna efter en serie av inbrott som drabbat odlingen, som är en viktig del av sportfiskecampen Harasjömålas verksamhet.

Peter Johansson guidar runt i anläggningen och visar var tjuvarna tagit sig in och hur de försökt få upp fisken.

Stulen släpnot
Mellan den 15- och 19 maj tog sig fyra män in i odlingen för att stjäla fisk.

Den bevakningsfilm som fångat förövarna på bild visar hur dom tar sig över det höga stängslet, förbi taggtråden och hur dom drar en släpnot, även den stulen på campen, för att fånga regnbåge.

Misstänkt bil
Videofilmen till trots har det hittills varit omöjligt att identifiera förövarna.

Men i början av veckan upptäckte en av Peter Johanssons anställda en misstänkt bil och när den granskades lite närmare, upptäcktes den stulna släpnoten på flaket.

– Jag sökte upp bilägaren och konfronterade honom med att han hade vår not på flaket, men det gav inget resultat. Han svarade kallt att noten inte var vår och sedan försvann han.

Giftig fisk
Peter Johansson vill varna alla som komme ri konatkt med fisk syulen från odlingsbassängerna.

Detta eftersom de behandlas med ett avlusningsmedel och därför måste hållas levande i karantän i minst ett par veckor innan den kan ätas.

– Ja, äter man den innan dess så kan det gå illa, säger Peter Johansson.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista